Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

 

Här berättar Marita Oskarsson om historiken kring Butorpsryttarna. Hon har ju varit med från starten och sitter idag som kassör till styrelsen. 

Jag har lagt till lite bilder från Butorp och självklart på den skrivande .

 

BUTORPSRYTTARNA


Denna förening bildades 1993,i samband med att ridbanan anlades. Vi var 5 st entusiastiska på den tiden tjejer (idag tanter) som insåg vikten av en ridbana. Idag när jag ser tillbaka kan jag konstatera att vi redan då insåg att det skulle bli hästen som skulle hålla landsbygden levande inom överskådlig tid. Jag kan idag bara bekräfta att den här ridbanan har bidragit till att vår lilla by Butorp idag har över 20  ridhästar.

Banan och hästintresset har hållit byn vid liv, vem annars flyttar långt ut i skogen om man inte har planer på att skaffa häst och andra husdjur.

Föreningen har ordnat med tränare som har kommit regelbundet vilket i sin tur har underlättat mycket, det har besparat många långa resor för flera ekipage som skulle ha kört bil med släp.

Detta har även varit bra som miljösynpunkt. Ungefär så lade vi fram vår ansökan när vi sökte bidrag till ridbanans bygge, och det gick hem för vi fick pengar och sen var det bara att börja. Men det krävdes också åtskilliga ideella arbetstimmar, och timmar för maskiner och redskap. Men det blev en bana tillslut och den har utnyttjats av bygdens häst ägare, och även utsocknes hästägare har varit till Butorp och tränat.

Föreningen brukar också ordna en hopptävling varje sommar som är öppen för alla som vill komma vi kräver inte ens medlemsskap för att få starta. Vi har arrangerat en tävling för ekipage som inte har varit så rutinerade utan vill vara med för att det är kul endast. Denna tävling har blivit vida uppskattad pga att man har fått välja höjd på hinder själv oavsett storlek på hästen/ponnyn vilket hör till ovanligheterna.

Min egen åsikt är att det gäller att hitta ideer som få använder sig av. Alla startande har fått en rosett oavsett resultat, mycket uppskattat av barn med en liten envis shettis. Vi har också haft lite andra priser och riktig prisutdelning, som också har uppskattats.

Hur får man barn och ungdom intresserad av en sport om det inte ordnas lätta tävlingar? Alla har inte råd med en dyr tävlingshäst eller viljan att satsa på elitnivå, trots allt är det motionärsryttarna som är störst i antal och de skall också ha möjligheter att ha kul med sin häst vilket jag tycker är en av de viktigaste aspekterna inom ridsporten.

Föreningen har också ägnat sig åt lite turridning i början var det inte så många konkurrerande men idag har turtidningsstall dykt upp som svampar ur jorden. Vi ändrade vårt koncept och började med turridning för barn som det har visat sig vara efterfrågan på. Allt är i mindre skala men har ändå slagit väl ut, synd att man inte har mer resurser för att kunna satsa på ännu mer. Men som alltid är det ingenting som görs av sig själv och det krävs tid och engagemang annars skulle man säkert kunna vidareutveckla denna förenings alla ideer.

Vi kan också ordna övernattning med egen häst i all enkelhet om det skulle finnas intresse. Det finns säkert hästägare i större samhällen som vill ta med hästen på en liten semester ute på landsbygden och rida i skog och mark. Via samarbete med byalaget kan vi ordna även detta. Ja det var lite om föreningen Butorpsryttarna.

Vid tangentbordet Marita (här med sin häst Demilia)
 
 

.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


 

 

 

  

Det är här allting händer!

-Vart då?

-Jo, här förståss...

-Men vart är här då?

OLSÄTER såklart!

 

 

 

free counters
Free counters